Zelf een waterlekkage in huis vinden hoe pakt u dat aan

Een lekkage in huis ontdekken kan behoorlijk wat onrust veroorzaken, maar het vinden ervan kan een uitdaging zijn. Hier leest u enkele handige tips en een stappenplan om zelf een lekkage in uw huis op te sporen. Bovendien bespreken we wat u moet doen als je de lekkage niet kunt vinden.

Hoe herkent u zichtbare indicaties van een lekkage in huis in een paar eenvoudige stappen?

Voordat u begint met het zoeken naar de lekkage, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zichtbare indicaties van een lekkage. Kijk naar vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, controleer op schimmelvorming, verkleuringen en vreemde geuren. Deze signalen kunnen bijdragen aan het lokaliseren van het deel van de lekkage.

Stap 2: Potentiële probleemgebieden onderzoeken

Bekijk of er ontbrekende dakpannen zijn, beschadigde dakbedekking is of slechte afdichting rond schoorstenen. Ga in de badkamer op zoek naar vochtplekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Bekijk de leidingen op duidelijke tekenen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren in de buurt van de leidingen.

Zorg ervoor dat u let op vreemde geuren bij afvoeropeningen en inspecteer de riolering op tekenen van lekkage. Bekijk radiatoren en leidingen voor vochtige plekken en luister naar vreemde geluiden. Het kan ook zijn dat een lekkage zo ernstig is dat deze al op meerdere plekken zichtbaar is.

Instructies voor gebruik van vochtigheidsmeters

Als u denkt dat er een lekkage is die niet meteen zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters inzetten. Met deze handige hulpmiddelen wordt het vochtgehalte in materialen gemeten. Hoge vochtigheidsniveaus kunnen een indicatie zijn van een lekkage, zelfs indien er nog geen zichtbare tekenen aanwezig zijn.

Een akoestische inspectie toepassen als stap 4

Let op mogelijke geluiden van waterstroming in leidingen. Dit kan een indicatie zijn van een lekkage, vooral als het geluid abnormaal is. Bij het opsporen van het exacte punt van de lekkage kan een stethoscoop goed van dienst zijn.

Als u de lekkage niet achterhaalt, wat is dan de volgende stap?

Als u niet zeker bent van de lekkageoorzaak, probeer dan niet te veel te slopen of te onderzoeken. Overbodig gesloop kan de schade verergeren. Indien u na zorgvuldig onderzoek de lekkage niet kunt ontdekken, is het aan te raden om hulp van Moorman Totaal Techniek Lekdetectie in te schakelen. Om lekkages precies te lokaliseren, maken lekdetectiespecialisten gebruik van geavanceerde apparatuur, zoals thermografie en akoestische detectie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1253

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Houd uw woning lekvrij
> De vaakst voorkomende lekkages in woningen
> Wat houdt lekdetectie precies in